Related Posts

Καρκίνος του όρχι και υπογονιμότητα.

Και οι δύο είναι παθήσεις των οποίων η συχνότητα φαίνεται να αυξάνει χρόνο με το χρόνο στο Δυτικό κόσμο.

Υπάρχει όμως συχέτιση μεταξύ τους;

 

Ο καρκίνος των όρχεων (ή όγκος των όρχεων από γεννητικά κύτταρα όπως πλέον καλείται) είναι ο συχνότερος καρκίνος στους λευκούς άνδρες ηλικίας 15 με 40 ετών. Επίσης από τους υπογόνιμους άντρες το 1% θα εμφανίσει αυτή τη μορφή του καρκίνου. Ο κίνδυνος για την πάθηση αυτή ποικίλει από έθνος σε έθνος και από χώρα σε χώρα. Η υψηλότερη συχνότητα εμφανίζεται στους καυκάσιους άνδρες και κυμαίνεται από 2 εώς 10 ανά 100000 άνδρες. Αρχικά εμφανίζεται με πρόδρομες μορφές, οι οποίες αν δε θεραπευθούν εγκαίρως προχωρούν στον διηθητικό καρκίνο των όρχεων.

Η ανδρική υπογονιμότητα αυξάνει σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα αυξάνει και η εμφάνιση καρκίνου των όρχεων. Αυτό αποτελεί και στατιστική απόδειξη ότι οι δυο παθήσεις συνδέονται. Υπάρχει μια κατάσταση που συνδέει αυτές τις δύο παθήσεις και ονομάζεται “σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας”. Οι άνδρες οι οποίοι φέρουν αυτό το σύνδρομο εμφανίζουν κάποια από τα εξής χαρακτηριστικά: υπογονιμότητα, ατροφικούς όρχεις, μικρολιθίαση όρχεων (εύρημα στο υπέρηχο), υποσπαδία και ιστορικό κρυψορχίας. Η ορχική δυσγενεσία συνδέεται με αυξημένα ποσοστά ορχικού καρκίνου. Γι’αυτό και στους άνδρες “υψηλού κινδύνου” συνιστούμε βιοψία των όρχεων έτσι ώστε να ανιχνευτούν και να θεραπευτούν πρώιμες μορφές καρκίνου από γεννητικά κύτταρα.

Συμπερασματικά όλοι οι νεαροί άνδρες πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζονται. Πρέπει δηλαδή να μάθουν να ψηλαφούν τους όρχεις τους και σε περίπτωση που ψηλαφίσουν κάτι διαφορετικό να απευθυνθούν στον ουρολόγο τους. Επιπλέον οι άνδρες με υπογονιμότητα θα πρέπει να εκτιμώνται από ουρολόγο και για τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων. Εάν ο κίνδυνος αυτός βρεθεί να είναι αυξημένος, η βιοψία των όρχεων είναι αυτή που θα εντοπίσει πρόδρομες μορφές καρκίνου. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας ότι ο καρκίνος από γεννητικά κύτταρα θεραπεύεται με υψηλά ποσοστά επιτυχίας αρκεί να τον ανακαλύψουμε έγκαιρα.