Φυτικά σκευάσματα προστάτη
Φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη: Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια γνωρίζει η βιομηχανία φυτικών σκευασμάτων για ιατρικούς σκοπούς. Πολλά είναι τα φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη και κυρίως όσα αφορούν στην καλοήθη υπερπλασία του. Σκευάσματα από ρίζες, σπόρους, γύρη, φλοιούς ή και φρούτα φυτών διαφημίζονται ως θεραπευτικά. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν αυτούσια ή σε αφεψήματα τμήματα των ίδιων των φυτών. Τα περισσότερα από αυτά βασίζονται σε φήμες ή παραδοσιακές δοξασίες για την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΑ) , συγκρότησε την επιτροπή Φυτικών Ιατρικών Προϊόντων (Herbal Medicinal Products Committee HMPC). Η επιτροπή αυτή αξιολογεί επιστημονικά τα στοιχεία που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα των φυτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν. Ταξινόμησε τα φυτικά σκευάσματα ανάλογα με τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά τους. Τονίζει επίσης ότι κάθε σκεύασμα που κυκλοφορεί είναι εντελώς διαφορετικό από ένα άλλο. Μπορεί δύο σκευάσματα να έχουν βάση το ίδιο φυτό, όμως ο τρόπος παρασκευής ή η ποσότητα της δραστικής ουσίας που περιέχουν να τα καθιστούν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.
Φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη με επιστημονική έγκριση.
Προς το παρόν τα μόνα φυτικά σκευάσματα που έχουν λάβει την εμπορική έγκριση της επιτροπής, είναι τα εκχυλίσματα του φυτού Serenoa Repens. Συγκεκριμένα έχουν αποδείξει ιατρική αξία τα εκχυλίσματα του φρούτου του φυτού, που έχουν γίνει με διαλύτη hexane. Επομένως συγκεκριμένα σκευάσματα serenoa repens έχουν επίσημη ιατρική αξία, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και στα συμπτώματα της ούρησης του κατώτερου ουροποιητικού.
Σκευάσματα παραδοσιακής χρήσης.
Όλα τα υπόλοιπα φυτικά σκευάσματα που θα αναφερθούν έχουν αναγνωριστεί ως σκευάσματα «παραδοσιακής χρήσης». Αυτό σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια από διάφορους λαούς και πιθανώς να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Τέτοια είναι τα σκευάσματα από το φλοιό του Prunus Africana.
Τα σκευάσματα από κολοκυθόσπορο.
Τα σκευάσματα από τσουκνίδα (ρίζα τσουκνίδας ).
Από το Μικρανθές και το Στενόφυλλο Επιλόβιο.