Related Posts

Δευ - Παρ: 15:30AM - 19:30PM
περιτομή

Περιτομή

Τι είναι η περιτομή;

Περιτομή ονομάζουμε την επέμβαση με την οποία αφαιρούμε την ακροποσθία του πέους. Ακροποσθία ονομάζεται το δέρμα που φυσιολογικά καλύπτπεριτομή 1ει την βάλανο (κεφαλή) του πέους. Με την περιτομή αφαιρείται αυτό το δέρμα και η βάλανος του πέους παραμένει μονίμως πλέον ανοιχτή, χωρίς δέρμα να την καλύπτει. Μερικές φορές μπορεί η βάλανος (το κεφάλι του πέους) να καλύπτεται ως ένα βαθμό μετά από μερική περιτομή.

 

 

Πότε γίνεται η περιτομή;

Η επέμβαση της περιτομής παγκοσμίως πραγματοποιείται για τρεις λόγους

  1. Για ιατρικούς λόγους.
  2. Για αισθητικούς – προληπτικούς λόγους.
  3. Για θρησκευτικούς λόγους.

Ο συχνότερος ιατρικός λόγος είναι η φίμωση. Φίμωση σημαίνει ότι το δέρμα της ακροποσθίας είναι κλειστό και εμποδίζει ή κάνει αδύνατη την αποκάλυψη της βαλάνου του πέους. Με απλά λόγια δεν ανοίγει η ακροποσθία και η βάλανος (το κεφάλι του πέους) δε μπορεί να φανεί. Άλλος λόγος είναι η χρόνιες φλεγμονές της περιοχής και ο σκληροατροφικός λειχήνας. Επίσης καρκινώματα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος της ακροποσθίας αποτελούν αιτία για περιτομή.

Σε πολλές χώρες η περιτομή πραγματοποιείται για αισθητικούς λόγους ή για λόγους υγιεινής. Σε αρκετές έρευνες έχει βρεθεί ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδώμενων ασθενειών. Επίσης έχει βρεθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους. Μερικές μελέτες δείχνουν και πιθανή μείωση του κινδύνου για καρκίνο προστάτη.

Πως γίνεται;

Η περιτομή εκτελείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του πέους. Μερικές φορές παράλληλα χορηγείται και μέθη στον ασθενή. Αφαιρείται πλήρως ή μερικώς το δέρμα της ακροποσθίας. Στη συνέχεια τοποθετούνται ράμματα γύρω από τη βάση της βαλάνου, τα οποία απορροφώνται μόνα τους χωρίς να χρειαστεί να τα αφαιρέσουμε. Για μία ημέρα το πέος είναι τυλιγμένο με γάζα, την οποία αφαιρούμε την επόμενη. Η ούρηση γίνεται φυσιολογικά.

Η χρήση του laser στην περιτομή δε φαίνεται να πλεονεκτεί ως προς το αποτέλεσμα. Αντίθετα βρέθηκε ότι όταν χρησιμοποιούμε το laser για να κόψουμε την ακροποσθία, η ουλή που παραμένει είναι μάλλον εντονότερη.

 

Είναι επώδυνη;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο μόνος πόνος είναι από το τσίμπημα για την τοπική αναισθησία. Αν γίνει με μέθη ο ασθενής δε νοιώθει τίποτε. Τις επόμενες μέρες η στύση μπορεί να είναι επώδυνη. Κατα την κίνηση, λόγω της τριβής στο εσώρουχο, μπορεί να υπάρχει πόνος. Συνήθως με απλά παυσίπονα οι ενοχλήσεις ελέγχονται. Για περίπου ένα μήνα θα πρέπει να αποφύγει ο ασθενής τη σεξουαλική επαφή.

Η ενόχληση που μπορεί να παραμείνει μέχρι και κάποιους μήνες μετά από την πλήρη περιτομή, είναι η αίσθηση τριβής της βαλάνου στο εσώρουχο. Η βάλανος του πέους στην αρχή είναι μαλακή και ευαίσθητη. Με τον καιρό όμως σκληραίνει και δεν ενοχλεί πλέον.

Έχει επιπλοκές η περιτομή;

Όπως σε όλες οι επεμβάσεις, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της λοίμωξης και του αιματώματος.

Μερικές φορές μπορεί να παραμείνει άσχημη ουλή και να χρειαστεί συμπληρωματική, πλαστική, μικροεπέμβαση.