Related Posts

ουρητηροσκόπηση

Ουρητηροσκόπηση

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με το ουρητηροσκόπιο, ένα μικρής διαμέτρου ενδοσκοπικό εργαλείο. Γίνεται χωρίς τομή δέρματος. Χρειάζεται συνήθως γενική αναισθησία. Με τη βοήθεια ειδικής κάμερας το ουρητηροσκόπιο εισάγεται από την ουρήθρα (από εκεί που ουρεί ο ασθενής) και μπορεί να φτάσει στον ουρητήρα και στο νεφρό. Αποτελεί μια χειρουργική μέθοδο με λίγους κινδύνους και υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Πραγματοποιείται  κυρίως για την αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα ή το νεφρό. Το ουρητηροσκόπιο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται ο λίθος και με τη χρήση Laser ή άλλων πηγών ενέργειας κατακερματίζεται ο λίθος. Τα κομμάτια αφαιρούνται με ειδικά καλαθάκια. Στο τέλος της επέμβασης ο ουρολόγος αποφασίζει εάν θα τοποθετήσει εσωτερικά ένα ουρητηρικό στεντ (σωληνάκι) το οποίο αφαιρείται μετά από μερικές ημέρες.

Πότε πρέπει να γίνεται η ουρητηροσκόπηση;

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο από την  εξωσωματική λιθοτριψία, για λίθους που δεν είναι μεγάλοι (συνήθως μικρότεροι των 2εκ).  Αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο παρόλο που γίνεται με αναισθησία. Εφαρμόζεται σε λίθους που βρίσκονται στον ουρητήρα ή σπανιότερα στο νεφρό. Με μεγάλη πιθανότητα επιτυγχάνεται ο πλήρης καθαρισμός από λίθους του ουρητήρα με μια μόνο επέμβαση. Επειδή τα κομμάτια αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δε χρειάζεται συνήθως να περιμένουμε να αποβληθούν μόνα τους, όπως γίνεται με την εξωσωματική λιθοτριψία. Ο ουρολόγος μπορεί να σας εξηγήσει  τις διαφορές της επέμβασης αυτής από την εξωσωματική λιθοτριψία για την κάθε περίπτωση χωριστά.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται ουρητηροσκόπηση;

Επειδή αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο δεν υπάρχουν πολλές αντενδείξεις. Εφόσον η γενική κατάσταση του ασθενούς επιτρέπει τη γενική αναισθησία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ενεργός ουρολοίμωξη. Καλό είναι τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα να διακόπτονται πριν την επέμβαση, χωρίς όμως να είναι εντελώς απαραίτητο.

Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;

Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα καλό είναι να διακόπτονται μερικές μέρες πριν σε συνεννόηση με τον ουρολόγο. 6 με 8 ώρες πριν το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να είναι εντελώς νηστικός και να μην έχει πιεί νερό.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική με καθετήρα για περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας και  μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες. Τις πρώτες μέρες μπορεί να υπάρχει αίμα στα ούρα και η ούρηση να είναι συχνή και να συνοδεύεται με ελαφρύ πόνο. Αν ο ουρολόγος έχει τοποθετήσει  ουρητηρικό στεντ (σωληνάκι) θα πρέπει να συνεννοηθείτε για το πότε πρέπει να αφαιρεθεί.

Πλεονεκτήματα της ουρητηροσκόπησης:

  • Άμεση και «μια και έξω» απαλλαγή από το λίθο.
  • Μικρή πιθανότητα επιπλοκών.

Μειονεκτήματα της ουρητηροσκόπησης:

  • Απαιτείται αναισθησία.
  • Αν και μικρή, υπάρχει πιθανότητα  τραυματισμού του ουρητήρα που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.