Related Posts

Οδηγίες για τη διουρηθρική προστατεκτομή TURIS.

Πριν την εισαγωγή.
Μερικές ημέρες πριν, συνήθως, γίνεται καλλιέργεια ούρων έτσι ώστε αν βρεθεί μικρόβιο να προηγηθεί αντιβιοτική αγωγή. Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται μερικές μέρες πριν σε συνεννόηση με τον ουρολόγο. 6 με 8 ώρες πριν το χειρουργείο θα πρέπει να είστε εντελώς νηστικός και να μην έχετε πιει νερό και να μην έχετε καπνίσει.

 

Στην κλινική μετά την επέμβαση.

Όταν επιστρέψετε στο κρεβάτι, στο θάλαμο σας, θα έχετε ένα ουροκαθετήρα με σάκο με πλύσεις και ορό. Με τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος. Υπάρχει τάση προς ούρηση ή νοιώθετε ότι θέλετε να ενεργηθείτε εξαιτίας του ουροκαθετήρα. Την επόμενη ημέρα το πρωί και εφόσον τα ούρα έχουν καθαρίσει από το αίμα, θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, θα αφαιρεθεί ο καθετήρας και θα αρχίσετε να πίνετε υγρά. Μόλις ουρήσετε μερικές φορές ο ουρολόγος σας θα σας δώσει εξιτήριο. Εάν παραμένει σημαντικό αίμα στα ούρα μπορεί να χρειαστεί να μείνετε παραπάνω στην κλινική.

 

Μετά την κλινική – ανάρρωση
Τις πρώτες μέρες η ούρηση είναι συχνή και πονάει. Επίσης συνήθως υπάρχει αίμα στα ούρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα τις πρώτες 3-4 μέρες και βελτιώνονται σταδιακά, όμως μπορεί να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό για αρκετές εβδομάδες. Τις πρώτες επίσης μέρες μπορεί να υπάρχει και κάποιου βαθμού διαφυγή ούρων, η οποία όμως σταδιακά εξαφανίζεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει μόνιμα κάποιου βαθμού ακράτεια ούρων. Συνήθως χρειάζεται να παραμείνετε σπίτι για 3-4 ημέρες ανάλογα με τη συχνουρία σας. Λαμβάνετε τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που σας χορήγησε ο ιατρός.

 

Για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο:

• Δεν πρέπει να πάρετε τα αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά σας φάρμακα μέχρις ότου σας πει ο γιατρός σας.
• Πρέπει να πίνετε 2 λίτρα υγρά ημερησίως.
• Να μη σηκώνετε βάρος πάνω από 5 κιλά.
• Να αποφύγετε βαριά σωματική άσκηση και ποδηλασία.
• Να αποφύγετε καυτά μπάνια και σάουνα.
• Να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.
• Να μην έχετε σεξουαλική επαφή.
Μετά την επέμβαση συνήθως χάνεται το σπέρμα ή λιγοστεύει η ποσότητά του σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν προκαλεί κακό στην υγεία σας. Η στύση και η ικανότητα για σεξουαλική επαφή παραμένουν όπως πριν.

 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο σας μετά την επέμβαση αν:
• Ανεβάσετε υψηλό πυρετό.
• Δεν μπορείτε να ουρήσετε.
• Έχετε μεγάλη αιμορραγία.

 

Μπορεί να χρειαστεί ξανά επέμβαση;
Ο προστάτης σπάνια ξανα-μεγαλώνει μετά το χειρουργείο. Η πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί ξανά επέμβαση είναι μικρή (1-2% στην επόμενη πενταετία).
Μερικές φορές εμφανίζονται στενώματα στην ουρήθρα που δυσκολεύουν την ούρηση. Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί να κάνει διάνοιξη των στενωμάτων.