Related Posts

Δευ - Παρ: 15:30AM - 19:30PM
κυστεοσκόπηση

Κυστεοσκόπηση

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται από ουρολόγο. Με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (κυστεοσκοπίου) που φέρει ειδική κάμερα, μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Εξέλιξή της αποτελεί η φθορίζουσα κυστεοσκόπηση (με μπλέ φως). Με αυτή τη νεότερη μέθοδο, που χρησιμοποιεί φθορισμό και μπλε ειδικό φως, μπορούμε να εντοπίσουμε περισσότερες ύποπτες περιοχές στην ουροδόχο κύστη (πιθανές καρκινικές βλάβες).

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει κυστεοσκόπηση; 

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς που  εμφανίζουν αιματουρία μακροσκοπική ή μικροσκοπική (αίμα στην εξέταση ούρων) . Γίνεται επίσης όταν σε άλλες εξετάσεις (υπέρηχοι , πυελογραφία ή αξονική) βρίσκουμε κάτι στην ουροδόχο κύστη που πρέπει να διευκρινιστεί. Επίσης όταν ένας ασθενή εμφανίζει συμπτώματα από την ούρησή του που δε μπορούν να εξηγηθούν από τις άλλες εξετάσεις. Σαν ρουτίνα γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από θηλώματα ουροδόχου κύστης.

 

 

Πως γίνεται;

Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η ειδική κάμερα μπαίνει στην κύστη από την ουρήθρα (από εκεί που ουρεί ο άντρας ή η γυναίκα). Οι εικόνες καταγράφονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Για τη φθορίζουσα κυστεοσκόπηση χρειάζεται να προηγηθεί η έγχυση ενός ειδικού φαρμάκου στην ουροδόχο κύστη. Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον μία ώρα στην κύστη. Η φθορίζουσα κυστεοσκόπηση γίνεται στην κλινική, σε περίπτωση που χρειάζεται να ληφθούν και βιοψίες.

Είναι επώδυνη;

Με τα νεότερης γενιάς εύκαμπτα κυστεοσκόπια, η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη. Η εντύπωση που επικρατεί ότι αποτελεί επώδυνη και αιματηρή εξέταση, προέρχεται από τη χρήση των παλαιότερων άκαμπτων, μεταλλικών κυστεοσκοπίων που ακόμη χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα.

 

Χρειάζεται προετοιμασία;

Δε χρειάζεται καμία προετοιμασία για την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση.

 

Έχει κινδύνους;

Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές. Οι συχνότερες είναι :

Συχνουρία, καυσουρία.

Αιματουρία.

Ουρολοίμωξη.

Συνήθως όμως είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα με τη λήψη άφθονων υγρών και αντιβιοτικών αν χρειαστεί. Αμέσως μετά την εξέταση ο ασθενής μπορεί να εργαστεί και να φάει ελεύθερα.